vilt

Vilten fascineerde me vanaf het allereerste moment. Het blijft bijzonder om wolvezels te transformeren tot een transparant, sprookjesachtig geheel of tot een stevig, verwarmend en beschermend vilt.

Ik begon ergens rond de eeuwwisseling met vilten en ontdekte door de jaren heen hoeveel het vilten mij en anderen te bieden heeft. In mijn autonome werk staan vilten en ecoprinten centraal.

Vilten als meditatief proces

Het ritme van wrijven en rollen is een meditatief en heilzaam proces. Je moet erop vertrouwen dat het een goed vilt gaat worden. Je werkt met lagen, maakt textuur, het doet denken aan een huid, een vlies, ademend, soms gesloten, soms open. Tijdens het viltproces openen de vezels zich en verbinden zich met elkaar. Maar ook de vilter zelf opent en verdiept zich.

Samen vilten

Meer en meer kijk ik naar vilten als een verbindend proces. Verbinding met jezelf, maar ook met elkaar. Samen met leden van een kerkgemeenschap maakte ik bijvoorbeeld vilten huisjes voor de ziel, zachte ronde vormen die aan de muren van de kerk hangen. Ook in een stilteruimte van een verpleeghuis in Den Haag zijn ze te vinden.

In opdracht maakte ik een doek vol symboliek voor de ontvanger, met gouden teksten door de vezels heen verweven, niet leesbaar maar wel aanwezig en zichtbaar. De woorden kwamen van de gevers van het geschenk, wat het echt een gezamenlijk werk maakt. Andere gevers vilten een deel mee.

En dan was er nog zo’n mooie, intense, opdracht: het samen vilten van een levensdoek, een prachtig dun vilt van wol met zijde. Een doek dat bij leven gemaakt wordt, maar wel met een doel: als straks het eind gekomen is, zal zij met liefde in deze doek gewikkeld worden. Mijn rol in dit project bestond uit begeleiden en voorbereiden. Ik ecoprintte bijvoorbeeld de zijde voor het doek met een volle berm aan bloemen. De bovenkant werd gedoopt in indigo: hemel en aarde, zoals zij het wilden. Zo werd het een vilt van liefdevolle bescherming en vol herinneringen.

Lees op mijn blog meer over mijn recente viltprojecten. En wanneer ik workshops vilten geef.